Az Ön böngészője nem támogatja a JavaScriptet. Kérem kapcsolja be a böngésző beállításaiban!
Mézkedvelőknek

Mézkedvelőknek

         Mit nevezünk méznek?  

Jogszabályi defenicióval megfogalmazva, a Magyar Élelmiszerkönyv szerint Méznek nevezzük a méhek által növényi nektárból vagy élő növényi nedvekből, illetve növényi nedveket szívó rovarok által élő növényi részek kiválasztott anyagából gyűjtött természetes édes anyagot, amelyet a méhek begyűjtenek, saját anyagaik hozzáadásával átalakítanak, raktároznak, dehidratálnak és lépekben érlelnek.


Tehát  a méz eredete szerint kétféle lehet:
- nektárból származó virágméz

- mézharmatméz (növényi nedveket szívó rovarok által az élő növényi részek kiválasztott anyagából vagy nedvéből nyert méz).


          Egy kis méztörténelem

Az ember már az őskorban is ismerte és fogyasztotta a mézet. Az ősember figyelte a méhek mozgását, a virágokon megleste, befogta a gyűjtögető méheket, majd egyesével elengedve követte őket, így eljutott a fészekig, amit aztán kifosztott. Jellemzően nem csak a mézet, hanem a fehérjében gazdag táplálékot jelentő fiasítást is elfogyasztották. A vándorló életmód befejezésével a korábbi méhvadászok hazavitték a méhcsaládokat, sziklából kivályt mélyedésekbe, farönkökbe telepítették a méhcsaládokat és az otthonuk közelében tartották, óvták őket. A fentieket  bizonyítja egy 16 000 éves spanyolországi sziklarajz, amely egy lépesmézet gyűjtögető embert, mézvadászt ábrázol. Az így megszerzett méz volt akkoriban az egyetlen édesítőszer. Csalétekként is használták medvevadászathoz. Ausztráliában szintén megtalálhatók mézvadászatot ábrázoló sziklarajzok.



A tervezett mézelvétellel járó méhészkedés első nyomai Anatóliából mutathatók ki a Kr. e. 7. évezredből.  A Kr. e. 3000-es évektől kezdve a méz sírmelléklet volt. Az istenek eledelének és az örök ifjúság forrásának tartották. Egy vödör méznek ugyanakkora volt az értéke, mint egy szamárnak.

Az ókori egyiptomiak voltak az első nagy méztermelők. Amellett, hogy mézzel ízesítették édességeiket és süteményeiket, a mumifikálás során is alkalmazták jó konzerváló képessége miatt. A méz a halottkultuszban más szerepet is kapott: több ezer éves sírokból a halott számára kitett mézes edények is előkerültek és az edények tartalma a jó lezárásnak köszönhetően még fogyasztásra alkalmas állapotban volt. Emellett az egyiptomiak fejlett orvostudományukban is alkalmaztak mézet: nemcsak sebfertőtlenítés, fájdalomcsillapítás és gyulladáscsökkentés céljából kenőcsöket, hanem hatékony fogamzásgátlókat is készítettek belőle.

Az Ószövetség is ír a méhek tartásáról, és a méz szüreteléséről. Szent Ágoston szerint a méz Isten gyengédségét és jóakaratát jelzi. A Korán 16. szúrájának 68–69 versei szerint a méhek azt a parancsot kapták, hogy megegyék a gyümölcsöket, és mézet készítsenek, ami az emberek számára gyógyhatással bír. Egy 1547-es szakácskönyv szerint a rózsaméz megtisztítja és gyógyítja a gyomrot, a nyelőcsövet és a szájat.


   A méhészet hazai vonatkozásai

Magyarország területén már a honfoglalás előtti időszakban is foglalkoztak méhészettel az itt élő népcsoportok. A bevonuló magyarok eltanulták és folytatták ezt a mesterséget. Ennek első írásos emléke 1370-ből származik, amelyben királyi méhészetet említenek. A méhektől nem csak mézet, hanem a világításhoz szükséges viaszt is kapott az ember. A mézből mézeskalácsotmézbortmézsörtmárcot készítettek, illetve süteményeket, bort is ízesítenek vele. Az ipari cukorgyártás beindulása előtt ez volt az egyetlen édesítőszer.

17. században az új világítóanyagok (olajparaffin) és az egyre nagyobb méreteket öltő cukorfinomítás miatt háttérbe szorult a méhészet. A mai ipari élelmiszer előállításban felhasználása visszaszorult. A  méz még ma is megbecsült élelmiszerünk, legfőképpen kenyérre feltétnek és cukorpótlónak is használatos. Manapság ismét kezdi visszafoglalni helyét a táplálkozásban. Az egészséges táplálkozás egyik elengedhetetlen alkotóeleme. A mézet a természetgyógyászat alternatív édesítőszerként, köhögések csillapítására, immunerősítőként, roborálóként  ajánlja. 

A méz alapanyaga a nektár, a természetben híg formában a növények virágjaiban, azok kiválasztó tevékenysége során keletkezik. Ez a nektár a méhek és egyéb rovarok csábító anyaga, alapjában véve a benne lévő szénhidráttartalom következtében tápanyagforrása.

A méz két legfőbb cukorösszetevője a fruktóz (gyümölcscukor) és a glukóz (szőlőcukor), ezek mennyisége mézfajtánként eltérő. Ezeken kívül található még benne szacharóz, maltóz, keményítő és dextrin. A mézben lévő cukrok mennyisége alapján a méz egy túltelített cukoroldatnak is tekinthető, ami idővel kikristályosodik. Ezt nevezzük hétköznapi néven a méz ikrásodásának, ami egy természetes fizikai folyamat. A kristályosodott mézet meleg vízfürdőbe állítva, visszanyerhető a folyékony állag. A szénhidrátok mellett a mézben jelentős mennyiségben van jelen a víz. A fehérjetartalma átlagosan 0,5-1,5% között mozog, főként enzimek és szabad aminosavak formájában. A méz ásványianyag- és vitamintartalmát alapvetően a botanikai és földrajzi eredet határozza meg. Vitaminok közül a legtöbb mézfajtában a C-, B1-, B2-, B5-, B6-, K-vitaminok, a niacin, pantoténsav és biotin található meg. Ásványianyag-tartalmát tekintve káliumtartalma jelentős, illetve kalcium-, magnézium-, vastartalma említhető még, de ezek mennyisége jóval kevesebb a káliumhoz képest. A mézben a fentieken kívül sokféle vitamin és ásványi anyag fellelhető, de csak kis mennyiségben.

A méz jellegzetes sárgás-barnás színe a benne található antioxidáns hatású flavonoidoknak köszönhető. A méz színe és antioxidáns hatása között összefüggés figyelhető meg, miszerint minél sötétebb a színe, annál erősebb az antioxidáns hatása. 



A méz édes ízét a nem kristályosodó gyümölcscukor adja meg, azt pedig, hogy milyen zamatú lesz, azok az illóolajparányok határozzák meg, melyeket a különféle virágok nektárjai adnak, amit a méhek összegyűjtöttek. A méz színe idővel sötétedik, csökken az aroma gazdagsága, az enzimek és az illóanyagok mennyisége, de minősége évtizedekig nem változik számottevően. A megfelelő körülmények között tárolt méz  nem romlik meg, még több ezer éves leletek is  elfogyaszthatók lennének.

A méz az eredetéről függően igen sokféle tulajdonsággal rendelkezik. Színe, íze, illata, aromája, állománya és összetevői eltérőek lehetnek attól függően, hogy milyen növény(ek) virágairól vagy esetleg milyen egyéb cukrot tartalmazó nedvekről gyűjtötték a méhek a méz alapanyagát.

A méz színe a víztiszta átlátszótól vagy a hófehér színtől a sárga, sárgásbarna, zöldessárga, vörösesbarna színárnyalatokon át a kávébarnáig, sőt egészen a feketéig terjedhet rendkívül sok színárnyalatban.

Íz szempontjából is igen sokféle lehet a méz, íze a kellemes, virágillatú, aromás, édes íztől a savanykás, kissé karcos ízig terjed. A méz színét, ízét, aromáját a tárolási körülmények, a tárolás időtartama, a tárolóeszközök és a mézzel együtt tárolt anyagok igen erősen befolyásolhatják.

A méz fizikai, kémiai és biológiai tulajdonságait igen gyakran olyan körülmények, külső hatások befolyásolják, amelyek a termelőtől függetlenek, így nincs lehetőség arra, hogy a termelő bármilyen módon változtasson ezeken.

Ide sorolhatók: az adott méhlegelő, a nektárforrások összetétele, a gyűjtés időszakának időjárása (pl. hűvös, párás időjárás, csapadék vagy szokatlanul száraz, meleg időszak).

A méz minőségét azonban több olyan körülmény is meghatározza, amely elsősorban a méhésztől függ, pl. a termeléstechnológia, a kaptár típusa, a méhész szakértelme, hozzáértése, felszerelése, a méhlegelők adta lehetőségek megfelelő kihasználása (pl. vándorlással), a méhcsaládok állapota (ereje), a méhészet méhegészségügyi állapota, a termékek kezelése során alkalmazott módszerek, a munkafolyamatok (pergetés, kezelés és tárolás) során alkalmazott higiénia szint.

A méz szénhidrátjai közül a glükóz és a szacharóz gyorsan hasznosuló energiaforrást jelentenek, míg a fruktóz lassabban szívódik fel. Glikémiás indexe közepes (átlagosan 55±5), energiatartalma ~300 kcal/100 g. Cukorbetegek részére mértékletes mennyiségben építhető be az étrendbe. Jó alternatíva lehet fizikai aktivitás során az elvesztett energia és ásványi anyagok pótlására.

Antioxidáns hatása nem csak az egészség fenntartásában érvényesül, hanem a gyümölcsök enzimes barnulását is segít megelőzni. Ezért a felvágott gyümölcsöket - például alma-, banán-, körteszeleteket - mézbe is márthatjuk vagy meglocsolhatjuk vele (jó tudni, hogy a citromlének ugyanilyen hatása van).

A mézben található oligoszacharidok prebiotikus hatásúak, azaz segítik a jótékony (probiotikus) bélbaktériumok, így a bifidobaktériumok, laktobacillusok szaporodását.

A méz segíti a sebgyógyulást. Stimulálja az új erek képződését, valamint új sejtek képződését is, így például a seb befedését szolgáló hámsejteket.

A B- és T-limfocita immunsejtek aktiválása révén szerepe van az immunvédekezésben. Gyümölcs- vagy gyógyteába keverhető 1-2 kiskanállal, azonban lehetőség szerint ne a forró teába tegyük, hanem várjuk meg, amíg lehűl egy kicsit, és csak utána adjuk hozzá.

Mivel a méz olykor szennyeződhet a Clostridium botulinum spórájával( botulizmus megbetegedés kiváltója), emiatt adása egy éves kor alatti csecsemőknek tilos.

Bizonyos pollenallergiák esetén felléphet keresztallergia a mézzel, de elsősorban a fogyaszott virágporral szemben, ezért első fogyasztásuk mértékletesen ajánlott.

Az összegyűjtött nektár- illetve édesharmat-cseppeket a méh a mézgyomrában szállítja a kaptárba, ahol a lép sejtjeibe üríti. Eddig a pontig a kaptárba került nektár alig különbözik a növényekben megtalálható édeskés, híg, folyékony anyagoktól. A lépekben elraktározott nektár a kaptáron belül lezajló tevékenység, az érlelés (besűrítés) révén válik mézzé. Ezt a munkát a méhcsalád bizonyos korcsoportba tartozó munkásméhei végzik el.

A besűrítés a következőképpen történik: a nektárt vékony rétegben felkenik a lép falára, miközben szárnymozgatással a levegő áramlását biztosítva a nektár fölösleges nedvességtartalmát elpárologtatják. A nektárcseppecskék többszöri felszívása és kiürítése során a nektárba a méh belső kiválasztó rendszereiből származó anyagok révén (gyomornedv, garatmirigy-váladék) savak, enzimek, fermentanyagok kerülnek és dúsulnak fel az érlelési folyamat során egyre inkább sűrűsödő mézbe. Az érlelési folyamatot akkor lehet befejezettnek tekinteni, amikor az egy-egy lépsejtben összegyűlt mézet a méhek viaszfedéllel lezárják. Ekkor jellemzően a méz víztartalma 20% alá csökken.

Repce (Brassica napus)

A repce egy fontos mezőgazdasági növény, amelyet olajnövényként termesztenek világszerte. Két fő típusa van: a téli repce és a tavaszi repce. A növény sárga virágokkal rendelkezik, és a keresztesvirágúak családjába tartozik.

Jellemzők:

  • Termesztés: Széles körben termesztik Európában, Észak-Amerikában és Ázsiában.
  • Felhasználás: Elsősorban olajat sajtolnak belőle, amely étolajként, biodízel alapanyagként és ipari felhasználásra is alkalmas. Az olajgyártás mellékterméke, a repcepogácsa, takarmányként használható.
  • Agrotechnika: A repce jó talajadottságokat igényel és gondos talajművelést. Vetése általában augusztus-szeptemberben (téli repce) vagy március-áprilisban (tavaszi repce) történik.

Élettani hatások:

  • A repceolaj gazdag omega-3 és omega-6 zsírsavakban, és alacsony telített zsírtartalmú, ami egészséges választássá teszi a főzéshez.
  • Magas E-vitamin tartalma miatt antioxidáns tulajdonságokkal rendelkezik.

Repceméz

A repceméz a repce virágaiból gyűjtött nektárból készül. Világos színű, gyakran majdnem fehér, és jellegzetes ízű, amely enyhén kesernyés lehet.

Jellemzők:

  • Szín és Textúra: Világos, majdnem fehér színű. Finom kristályos szerkezetű, gyorsan kristályosodik.
  • Íz: Enyhén édeskés, kissé kesernyés utóízzel. Az íz enyhébb, mint sok más mézfajta.
  • Aromák: Lágy és enyhe, virágos illatú.

Élettani hatások és felhasználás:

  • Egészségügyi előnyök: Antibakteriális tulajdonságokkal rendelkezik, magas antioxidáns tartalmú. Jótékony hatású lehet torokfájásra, köhögésre és megfázásos tünetekre.
  • Felhasználás: Fogyasztható önmagában, teában vagy süteményekben, mivel enyhe íze nem dominálja túl az ételek ízét.

Termelés és piac:

  • A repceméz termelése nagymértékben függ a repcetermesztés sikerétől. Az egyik leggyakoribb és legnépszerűbb mézfajta Európában.
  • A gyors kristályosodás miatt gyakran krémmézként árusítják, amely kenhetőbb állagú.

  

Akác (Robinia pseudoacacia)

Az akác, pontosabban a fehér akác (Robinia pseudoacacia), egy Észak-Amerikából származó fafaj, amelyet Európába a 17. században hoztak be, és azóta széles körben elterjedt.

 

Jellemzők:

  • Megjelenés: Nagy, lombhullató fa, amely akár 25 méter magasra is megnőhet. Kérge vastag, mélyen barázdált, és szürke színű.
  • Levelek: Összetett levelei vannak, amelyek 7-21 levélkéből állnak. A levelek ovális alakúak és élénk zöld színűek.
  • Virágok: Illatos, fehér vagy enyhén rózsaszín virágai vannak, amelyek fürtökben nyílnak késő tavasszal vagy kora nyáron.
  • Termés: Hüvelyes termései vannak, amelyekben 4-10 kemény mag található.

Felhasználás:

  • Faanyag: Az akácfa rendkívül tartós, és sokféleképpen használható, beleértve a bútorokat, kerítéseket, és tüzifát is.
  • Erdősítés: Gyakran ültetik talajmegkötésre és erózióvédelemre, mivel gyorsan növekszik és jól tűri a különböző talajtípusokat.
  • Díszfa: Szépsége és illatos virágai miatt gyakran ültetik parkokban és kertekben.

 

Akácméz

Az akácméz a fehér akác virágaiból gyűjtött nektárból készül. Az egyik legnépszerűbb és legértékesebb mézfajta a világon.

Jellemzők:

  • Szín és Textúra: Világos, gyakran szinte átlátszó színű. Lassabban kristályosodik, mint sok más mézfajta, ami különösen kedveltté teszi.
  • Íz: Kellemesen édes, enyhe ízű, amely nem túlzottan domináns, így sokféle felhasználásra alkalmas.
  • Aromák: Finom, virágos illatú, amely az akác virágának jellegzetes aromáját hordozza.

Élettani hatások és felhasználás:

  • Egészségügyi előnyök: Antibakteriális és gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkezik. Segíthet torokfájás, köhögés és gyomorpanaszok esetén.
  • Felhasználás: Fogyasztható önmagában, teában, süteményekben, joghurtban és salátaöntetekben is. Kiválóan alkalmas édesítésre, mivel nem változtatja meg jelentősen az ételek ízét.

Termelés és piac:

  • Magyarország egyik legismertebb és legnagyobb mennyiségben exportált mézfajtája. Az akácméz termelése jelentős gazdasági értékkel bír.
  • A lassú kristályosodás miatt hosszú ideig folyékony marad, ami különösen vonzóvá teszi a fogyasztók számára.

Az akác és az akácméz egyaránt fontos szerepet játszanak a mezőgazdaságban és a méhészetben, különösen Európában, ahol széles körben elterjedt és nagyra értékelt növény és termék.

 

  

Hársfa (Tilia spp.)

A hársfa egy nemzetség, amely számos fajt foglal magában. Európában a legelterjedtebb fajok a kislevelű hárs (Tilia cordata) és a nagylevelű hárs (Tilia platyphyllos). Ezek a fák jelentős díszértékkel, gyógyhatással és mézelő potenciállal rendelkeznek.

 

Jellemzők:

  • Megjelenés: Nagy, lombhullató fa, amely 20-40 méter magasra is megnőhet. Kérge fiatalon sima és zöldes, később barázdált és szürkésbarna lesz.
  • Levelek: Szív alakú levelei vannak, amelyek szélesek és fogazott szélűek. A levél fonákán gyakran találhatóak szőrök.
  • Virágok: Illatos, sárgásfehér virágai nyáron nyílnak, és laza fürtökben helyezkednek el. A virágok gazdagok nektárban, ami miatt a méhek különösen kedvelik őket.
  • Termés: Kis, kerek, kemény toktermései vannak, amelyekben egy vagy két mag található.

Felhasználás:

  • Faanyag: A hársfa fája könnyen faragható, és gyakran használják bútorok, hangszerek és faragványok készítéséhez.
  • Gyógyászat: A hársvirágokat gyógyteák készítésére használják, amelyek nyugtató, izzasztó és köhögéscsillapító hatásúak.
  • Díszfa: Gyakran ültetik parkokban és utcák mentén, mivel szépsége és árnyékot adó lombkoronája miatt népszerű.

 

 

Hársméz

A hársméz a hársfa virágaiból gyűjtött nektárból készül. Az egyik legértékesebb és legkedveltebb mézfajta, különleges íze és jótékony hatásai miatt.

Jellemzők:

  • Szín és Textúra: Világos sárgától a borostyánszínig terjedhet. Kristályosodási hajlama közepes, de gyakran finom kristályokat képez.
  • Íz: Kellemesen édes, enyhén mentás, fűszeres ízű, ami különösen egyedivé teszi.
  • Aromák: Intenzív, virágos illatú, amely az érett hársvirágok jellegzetes aromáját hordozza.

Élettani hatások és Felhasználás:

  • Egészségügyi előnyök: Antibakteriális és gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkezik. Segíthet torokfájás, köhögés és megfázás esetén. Nyugtató hatása is ismert.
  • Felhasználás: Fogyasztható önmagában, teában, süteményekben, joghurtban és salátaöntetekben is. Kiválóan alkalmas édesítésre, mivel különleges íze gazdagítja az ételeket és italokat.

Termelés és Piac:

  • A hársméz termelése nagyban függ a hársfák virágzásától és a méhcsaládok állapotától. Magyarországon és Európa más részein is népszerű.
  • A mézfajta különleges íze és jótékony hatásai miatt keresett termék, amelyet gyakran exportálnak is.

A hársfa és a hársméz egyaránt értékes erőforrások a természetben és az emberi felhasználásban, különösen a méhészek és a természetgyógyászok körében.

 

 

 

  

Napraforgó (Helianthus annuus)

A napraforgó egy magas, egyéves növény, amelyet főként olaj- és magtermesztés céljából termesztenek. A napraforgó származási helye Észak-Amerika, de mára világszerte elterjedt és termesztik.

Jellemzők:

  • Megjelenés: A növény 1-3 méter magasra nő, nagy, sárga virágfejei vannak, amelyek átmérője akár 30 centiméter is lehet. A virágfejek követik a nap mozgását (heliotropizmus), ami jellegzetes tulajdonságuk.
  • Levelek: Nagy, szív alakú levelei vannak, amelyeken durva szőrök találhatók.
  • Virágok: A központi korong virágokból áll, amelyeket sugárvirágok vesznek körül. A központi virágok beporzás után magvakat képeznek.
  • Termés: A napraforgómag hosszúkás, ovális alakú és olajtartalmú, amelyből napraforgóolajat sajtolnak.

Felhasználás:

  • Olaj: A napraforgóolaj az egyik leggyakrabban használt étolaj a világon, amely gazdag telítetlen zsírsavakban.
  • Magok: A napraforgómagok kedvelt csemegék, és salátákban, pékárukban is használják őket.
  • Dísznövény: A napraforgót gyakran ültetik dísznövényként is, mivel látványos virágai vonzzák a figyelmet.

 

Napraforgóméz

A napraforgóméz a napraforgó virágaiból gyűjtött nektárból készül. Ez a mézfajta különleges ízével és jótékony hatásaival tűnik ki.

Jellemzők:

  • Szín és Textúra: Aranysárgától sötét borostyánszínig terjed. Gyorsan kristályosodik, ami szilárd, szemcsés textúrát eredményez.
  • Íz: Intenzív, édes ízű, enyhén gyümölcsös és savanykás jegyekkel.
  • Aromák: Jellegzetes, virágos illatú, amely emlékeztet a napraforgó virágainak illatára.

Élettani hatások és felhasználás:

  • Egészségügyi előnyök: Antioxidáns és antibakteriális tulajdonságokkal rendelkezik. Támogatja az immunrendszert, és segíthet a torokfájás és köhögés enyhítésében.
  • Felhasználás: Fogyasztható önmagában, teában, süteményekben, joghurtban és salátaöntetekben is. A gyors kristályosodás miatt gyakran használják krémmézként.

Termelés és piac:

  • A napraforgóméz termelése erősen függ a napraforgóültetvények állapotától és a méhcsaládok teljesítményétől. Főként olyan régiókban népszerű, ahol nagy területeken termesztenek napraforgót, például Magyarországon, Ukrajnában és az Egyesült Államokban.
  • Ez a mézfajta különleges íze és jótékony hatásai miatt keresett termék, amelyet gyakran helyi piacokon és exportálva is értékesítenek.

A napraforgó és a napraforgóméz egyaránt jelentős szerepet játszanak a mezőgazdaságban és a méhészetben, fontos gazdasági és táplálkozási értékkel bírna.